De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden,Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving) 

 

De omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking is getreden heeft gevolgen voor de regels op het gebied van het brandveilig gebruiken van een pand.

Zo is bijvoorbeeld de voorwaarde voor het doen van een melding brandveilig gebruik op de schop gegaan. Voorheen was u meldingsplichtig wanneer er meer dan  50 personen bedrijfsmatig in uw pand aanwezig waren, dat is met de komst van de omgevingswet 150 personen geworden(Let op! geldt alleen voor kantoor en lichte industrie functies) voor de overige gebruiksfuncties blijft het 50 personen. Daarnaast moet u voor alle gebruiksfuncties een melding brandveilig gebruik doen, de  gebruiksvergunningen zijn komen te vervallen. Heeft uw bouwwerk al een gebruiksvergunning, dan is deze van rechtswege omgezet naar een melding brandveilig gebruik. Een melding brandveilig gebruik kan in beginsel, in tegenstelling tot een omgevingsvergunning brandveilig gebruik, niet worden geweigerd. Wanneer u een melding brandveilig gebruik ingediend heeft, heeft u immers aan uw meldingsplicht voldaan. Wel kan de uw gemeente de melding buiten behandeling stellen. Dit heeft echter gevolgen voor u als ondernemer. Het bouwwerk dient nog steeds te voldoen aan de eisen die het BBL (Besluit bouwwerken Leefomgeving) stelt. Echter heeft u het pand al in gebruik voor de gemeente en brandweer eventueel een controle (onaangekondigd) komen uitvoeren. Het is dus van belang dat u voorzien wordt van deskundig advies. Zo voorkomt u dat uw melding brandveilig gebruik buiten behandeling gesteld wordt waardoor het gebruik per direct gestaakt moet worden en/of u voor hoge kosten komt te staan om uw pand te laten voldoen aan de regels die het bouwbesluit stelt. 

 

Door de komst van de omgevingswet (2024) wordt er door de brandweer een nieuwe lijn ingezet, zij is van regelgericht naar risicogerichte benadering gegaan. Dat wil zeggen dat het bouwwerk weliswaar dient te voldoen aan de vigerende wet en regelgeving op het gebied van brandveiligheid, maar dat daarnaast ook per situatie een risicoanalyse gemaakt zou kunnen worden. Op die manier wordt de behoefte op het gebied van brandveiligheid afgestemd op de feitelijke situatie en kan er wellicht in goed overleg een gelijkwaardig brandveiligheidsniveau worden bereikt ten opzichte van het BBL. Dit vergt echter kennis en vakmanschap waarbij wij u van dienst kunnen zijn. Men dient zich ervan bewust te zijn dat bij een risicoanalyse gekeken moet worden naar bouwkundige eisen zoals compartimenteringsgrenzen, bij functionele eisen wordt gekeken welke installaties voor dit pand nodig zijn en de prestatie-eisen zorgen ervoor dat personen veilig kunnen vluchten, dus het aansluitend terrein kunnen bereiken en vandaar de openbare weg. Wellicht is het mogelijk om, met minder middelen (risicogericht) en dus kostenbesparend, hetzelfde brandveiligheidsniveau te bereiken als wat het Besluit bouwwerken leefomgeving voorschrijft.

 

Concrete uitgangspunten Omgevingswet

Met de nieuwe Omgevingswet wil het kabinet:

  • De verschillende plannen voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur beter op elkaar afstemmen;
  • Duurzame projecten (zoals windmolenparken) stimuleren;
  • Gemeenten, provincies en waterschappen meer ruimte geven. Zo kunnen zij hun omgevingsbeleid afstemmen op hun eigen behoeften en doelstellingen.

Verder biedt de wet meer ruimte voor particuliere ideeën. Dit komt doordat er meer algemene regels gelden, in plaats van gedetailleerde vergunningen. Het doel staat voorop en niet het middel om er te komen. De houding bij het beoordelen van plannen is ‘ja mits’ in plaats van ‘nee tenzij’. Zo ontstaat ruimte voor bedrijven en organisaties om met ideeën te komen en deze te realiseren.